Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Drummie

Pages: [1] 2
1
Twins / Re: Battery flat after riding with lights on
« on: 10 October, 2017, 17:32:17 »
Thanks again for all the help. Took the bike to the Glasgow Distinguished Gentleman's Ride Out, and without the lights on it didn't miss a beat, even riding through the monsoon type rain we get here. I've taken it off the road now for the winter, and will be going through everything and changing a few bits ie the rectifier over the coming months. Caulky, I checked the battery a couple of days ago straight after a short run, and it was showing 13.3 volts. I'm going to change it though, and get the new one checked as you suggest. Thanks again.

2
Twins / Re: Battery flat after riding with lights on
« on: 13 September, 2017, 14:33:15 »
Thanks Guys. I believe the battery has had it. I was out on the bike yesterday and after around 20 minutes stopped, and still with the engine running switched the lights on. The bike cut out after about 10 seconds, which is a lot worse than before. Switched them off and she started first kick and rode perfectly. I will have a look at the switches and wiring and also the headlight bulb. That rang a bell, as I remember that being a fault on a Honda 400 four I had a few years ago. I was thinking of a possible conversion with a boyer bransden powerbox if need be. Do any of you know of them or better still used/use one. Thanks again Drummie.

3
Twins / Re: Battery flat after riding with lights on
« on: 03 September, 2017, 09:38:05 »
I'll  change the battery and see how it goes. Thanks again.

4
Twins / Re: Battery flat after riding with lights on
« on: 01 September, 2017, 13:48:08 »
Hi again, I've done another voltage check at the the battery and at idle with lights off i'm getting around 14.3v this increases to 16.2v at 3000 rpm.
With the lights on i'm getting 11.2v at idle increasing to 14.5v at 3000rpm. Also Its fitted with a boyer mirco III ignition, if this makes a difference. How do these readings seem to you all. I've also cleaned all the earth points.

5
Twins / Re: Battery flat after riding with lights on
« on: 31 August, 2017, 08:25:08 »
Thanks for all the help. I'll ride it around and see how it goes.

6
Twins / Re: Battery flat after riding with lights on
« on: 30 August, 2017, 14:24:06 »
Hi Eddie Simpson, I have done some tests this morning and first of all found that my first multi-meter was faulty (now changed). When the bike is running at idle it reads 0 on the ammeter. when revved up it increases to just above 0. with the lights on, it drops just below 0 and back to around 0 when revved (headlight gets brighter when revved up).

With the engine switched off I got a reading of 12.25 volts across the battery terminals. when I switched the lights on for around 20 secs the voltage dropped to around 11.25 volts. When I started and ran the engine for a couple of mins then switch it off, it jumps up to around 12.80v.

I also found that when running i'm getting 14.30v at idle which increases to 16v at 3000 rpm, when connected across the battery terminals.

I was thinking rectifier, but then thought it would of blown the bulbs by now.

7
Twins / Re: Battery flat after riding with lights on
« on: 29 August, 2017, 22:07:18 »
Thanks for all your help. I'll have look at it over the weekend. That book does look like a worthwhile buy.

8
Twins / Re: Battery flat after riding with lights on
« on: 28 August, 2017, 12:36:00 »
I have checked this morning and the headlight does get brighter when I increase the revs, not to the point bulbs will blow but definitely an increase.
Also noticed a fuse on the lead/wire to the negative terminal on the battery. with the engine off and battery connected i'm getting 12volts from it, but 0volts from positive side. sorry if this is obvious but electrics are not my strong point.

Its a 1966 a50.

Like you said Star Twin I don't think its just the battery, I'm not that lucky.

9
Twins / Re: Battery flat after riding with lights on
« on: 27 August, 2017, 22:24:10 »
I've not noticed JulianS, but will check that tomorrow and let you know.

om15 the battery will need replacing. Put it on charge tonight and read fully charged after around an hour. So something definitely wrong there.

Any idea why I cant get a reading from the multi meter. as it fluctuates wildly.

10
Twins / Re: Battery flat after riding with lights on
« on: 27 August, 2017, 20:44:38 »
sorry forgot that bit. its a a50 royal star.

11
Twins / Battery flat after riding with lights on
« on: 27 August, 2017, 20:38:36 »
Hi all,

Out on my bike today for a run.  Decided to use the lights.  Haven't needed to use them yet, so today was the first time.  Rode with them on for around 20 minutes.  Stopped bike and switched it off.  Went to start it again after 5 minutes and it wouldn't start.  Checked the lights and they were almost non existent (a slight glow).   Jumped it with another battery it fired up straightaway and the lights were fine.  Connected multi meter to it while it was running but readings were jumping all over the place so couldn't get any kind of reading from it.

I got the same problem using the multi meter when I got the bike a few months ago.  I've done decent trips on it and it has always been fine until today when I used the lights for the first time.
I've had charging problems with other bikes before but always got a reading to show its not charging
Any idea what the problem could be?

Thanks in advance.  Any help much appreciated.


12
Twins / Re: Advice on possible new purchase please
« on: 11 July, 2017, 14:00:10 »
Just a little update. I finally got myself a BSA. It's a 1966 A50 Royal Star. I must be a bit of a poser, as i'm loving the attention it gets when i'm out on it haha. Thanks for the help and advice given earlier in my search, it was much appreciated. I will no doubt be online with a few questions very soon. Drummie.

13
Twins / Re: Advice on possible new purchase please
« on: 25 April, 2017, 22:36:51 »
Thanks for the info too Mike. Thats a lot cheaper than I thought it would be.

14
Twins / Re: Advice on possible new purchase please
« on: 24 April, 2017, 12:44:44 »
Thanks for the info Bess. Unfortunately the guy selling it was a time waster. back to the drawing board for me. I will get one hopefully soon. Again thanks for your help.

15
Twins / Re: Advice on possible new purchase please
« on: 17 April, 2017, 12:19:35 »
Hi Bess,

Many thanks for getting back to me.  Really useful advice and helped put my mind at rest.  I went to see the bike and couldn't get it to fire up.  Checked and it wasn't getting a spark at the HT lead. I had taken a new battery with me to test it. Getting the bike cheap if I want it.  I'm thinking worse case scenario that he is maybe hiding a major fault with the engine, although it was kicking over and no rattles, really smooth.

 I'm wondering how much an engine strip down and rebuild would cost.  Would you happen to know the average cost of this?

I feel that the bike will lie there and it needs to be rescued!

Thanks again

Drummie

Pages: [1] 2